sâmbătă, mai 4, 2024
No menu items!
AcasăACTUALITATESfântul Gheorghe, 23 aprilie 2024. Aproape 1 milion de români își sărbătoresc...

Sfântul Gheorghe, 23 aprilie 2024. Aproape 1 milion de români își sărbătoresc ziua de nume

Sfântul Gheorghe, unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul creștin ortodox, este sărbătorit în acest an marți, în data de 23 aprilie. Aproximativ 1 milion de română își celebrează onomastica de Sfântul Gheorghe, conform Direcției pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date. 

Sfântul Gheorghe s-a născut din părinți creștini în Cappadocia, actualmente teritoriul Turciei, în timpul împăratului Diocleţian, în secolul al IV-lea. A ajuns în slujba împăratului ca militar şi se confruntă în mod direct cu persecuţiile asupra creştinilor începute în anul 303.

Și-a mărturisit credința în Hristos și a fost întemnițat din cauza acestei convingeri. A fost forțat să renunțe la credința creștină, a fost torturat și decapitat în 23 aprilie, zi care a rămas pentru prăznuire.

În iconografie, Sfântul Gheorghe este prezentat călare pe un cal, în timp ce străpunge cu sulița un balaur. Este vorba despre o legendă în care salvează cetatea Silena din provincia Libia, care era terorizată de balaur. A rămas în amintirea oamenilor ca model de luptă cu diavolul.

Sfântul Gheorghe mai este prezentat într-o mantie roșie, culoare tradițională pentru un martir, dar și ca războinic pedestru sau ca tribun militar în veșminte patriciene. Avea o platoșă ca mantie, în mână dreaptă ținea o cruce și o sabie în mâna stângă.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe

Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai venerați sfinți, iar numeroase biserici din România îi sunt dedicate lui. Există mai multe orașe care îi poartă numele, inclusiv unul dintre brațele Dunării. Sfântul Gheorghe este și ocrotitorul Armatei Române, a cărei zi de sărbătoare, 23 aprilie, coincide cu cea a sfântului.

Chipul Sfântului Gheorghe, ocrotitorul Moldovei, era reprezentat pe steagul voievodului Ștefan cel Mare. Începutul verii pastorale, conform tradiției străvechi, marchează sărbătoarea creștină a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, eveniment care coincide cu ritualuri antice ce celebrează renașterea naturii.

Una dintre tradițiile de Sfântul Gheorghe este împărțirea de liliac și leuștean la biserică, pentru sănătatea oamenilor și a animalelor pe tot parcursul anului. În unele regiuni, casele sunt decorate cu ramuri verzi de salcie pentru protecție în fața bolilor și pagubelor. Bărbatul, cap al familiei, are responsabilitatea de a așeza ramuri de salcie în diverse locuri, precum porți, ferestre, uși, grădini și morminte, acestea fiind folosite ca remedii împotriva bolilor.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments

Tiberiu Popescu pe De-a dacii și romanii
Petru Budur pe De-a dacii și romanii
Petru Budur pe România nefiltrată