vineri, mai 17, 2024
No menu items!
AcasăACTUALITATETur ciclist pentru refacerea podului de la Cenad și pentru o pistă...

Tur ciclist pentru refacerea podului de la Cenad și pentru o pistă de biciclete de la Timișoara, la granița cu Ungaria

[cmsmasters_row][cmsmasters_column data_width=”1/1″][cmsmasters_text]

Un tur ciclist între Timișoara și Szeged, care va poposi la Sânnicolau Mare, își propune să promoveze construirea pistei de biciclete de la Timișoara până la vama Cenad, dar și refacerea podului între Cenad și Apátfalva. Se va desfășura pe perioada a două zile, înscrierile sunt deschise și nu se percepe taxa de participare.

Turul ciclist „Bartok Bela” va fi la prima ediție în perioada 18-19 iunie 2022. Se adresează tuturor pasionaților mersului pe bicicletă și va desfășura pe ruta Timișoara – Szeged – Timișoara. În prima zi, participanții vor pedala aproximativ 130 de kilometri și vor avea o oprire în cel mai vestic oraș al țării, la Sânnicolau Mare. Se va înnopta în orașul maghiar Szeged, iar a doua zi se va pedala, în două etape, aproximativ 140 de kilometri.

Pistă de biciclete și pod feroviar

Turul ciclist nu promovează doar mișcarea în aer liber, mediul înconjurător și ocrotirea sa. Organizatorii încearcă să atragă atenția asupra importanței unei piste de biciclete care să lege Timișoara de vama Cenad. În Ungaria, pista de biciclete ajunge de la Szeged, până la trecerea de frontieră înspre România, acolo unde se oprește.

În același timp, Asociația Bastion, organizator al evenimentului, reamintește de podul de cale ferată care lega Cenad și Apátfalva. Fusese construit peste Mureș în noiembrie 1857 și făcea legătura dintre Timișoara și Szeged. A fost distrus la sfârșitul Primului Război Mondial. O astfel de cale ferată ar scurta legătura cu trenul dintre Timișoara și Szeged cu aproape 60 de kilometri.

„Este prima ediție a turului ciclist «Bartok Bela» din care vrem să facem un eveniment de tradiție. Pe lângă plăcerea de a pedala, participanții vor avea parte de programe culturale și gastronomice la Timișoara, Sânnicolau Mare – orașul în cate s-a născut compozitorul Bartok Bela, și Szeged. De asemenea, dorim să atragem atenția asupra importanței refacerii podului între Cenad și Apátfalva, ca punct de trecere a frontierei între cele două țări. Prin acesta vrem să aducem mai aproape cele două comunități. A existat cândva un pod, care a fost demolat de mulți ani”, transmit organizatorii.

Sunt așteptați participanți din Ungaria, Germania și Serbia. Înscrierile se pot face pe site-ul raceday.ro

Etapa 1 / Timișoara – Sânnicolau Mare
Sâmbătă, 18 iunie 2022

Traseu Timișoara – Sânnicolau Mare (68 km, start ora 10)

Piața Unirii (Timișoara) – Calea Aradului – Sânandrei – Carani – Bărăteaz – Gelu – Variaș – Periam – Sânpetru Mare – Saravale – Sânnicolau Mare

Pe traseu, fie în Variaș, fie în Periam, va fi amenajat un punct de hidratare și recreere. Sosirea în Sânnicolau Mare va fi în centrul orașului. Bicicliștii vor avea momente de respiro în cel mai vestic oraș al țării, în grădina de vară a Castelului Nako, unde vor fi și gustări. Va fi susținut un program cultural de două ore susținut de grupul maghiar Mentés Másként Trio, și o trupă locală.

Etapa 2 / Sânnicolau Mare – Szeged
Sâmbătă, 18 iunie 2022

Traseu Sânnicolau Mare – Szeged (65 km, start ora 16)

Sânnicolau Mare – Dudeștii Vechi – Cheglevici, Cherestur – Beba Veche – Triplex Confinium – Kübekháza – Szőreg – Újszentiván – Tiszasziget – Szeged

Etapa 3 / Szeged – Sânnicolau Mare
Duminică, 19 iunie 2022

Traseu Szeged – Sânnicolau Mare (72 km, start ora 9)

Szeged – Tiszasziget – Újszentiván – Szőreg – Kübekháza – Klárafalva – Ferencszállás – Kiszombor – Makó – Apátfalva – Cenad – Sânnicolau Mare

Se va face o oprire în centrul orașului Mako. Se va continua traseul, iar la punctul de trecere a frontierei Apátfalva se va traversa Mureșul cu un ponton de trecere peste apă.

Etapa 4 / Sânnicolau Mare – Timișoara
Duminică, 19 iunie 2022

Traseu Sânnicolau Mare – Timișoara (70 km, start ora 14)

Sânnicolau Mare – Saravale – Sânpetru Mare – Periam – Variaș – Satchinez – Hodoni – Sânandrei – Timișoara

La Dumbrăvița, cele două zile se vor încheia cu o festivitate de premiere, cină și spectacole susținte de TM groove&Maria Hoojda, 8 Light Minutes, Sleeping Insomnia.

[/cmsmasters_text][/cmsmasters_column][/cmsmasters_row]

RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

  1. De unde știți că acel pod a fost construit în 1857?
    Doar pentru că ați dat copy-paste după un alt articol, și rostogoliți informația asta eronată?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments

Tiberiu Popescu pe De-a dacii și romanii
Petru Budur pe De-a dacii și romanii
Petru Budur pe România nefiltrată