vineri, octombrie 11, 2024
No menu items!
AcasăȘtiri din TimișEducațieFOTO. Masă caldă pentru aproape 700 de elevi din Sânnicolau Mare, tot...

FOTO. Masă caldă pentru aproape 700 de elevi din Sânnicolau Mare, tot anul

Școala Gimnazială nr. 2 „Nestor Oprean” din Sânnicolau Mare se numără printre unitățile de învățământ din Timiș în care a început implementarea proiectului-pilot „Masă sănătoasă”, derulat la nivel național. Cei aproape 700 de elevi ai instituției de învățământ din cel mai vestic oraș al țării se vor bucura gratuit de un prânz cald cel puțin până la sfârșitul anului 2024.

Elevii Școlii Gimnaziale nr. 2 „Nestor Oprean” din Sânnicolau Mare se numără printre beneficiarii Programului național „Masă sănătoasă”. Este un proiect-pilot care a început să fie implementat din acest an de Guvernul României și care constă într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar gratuit, în limita a unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar. În cel mai vestic oraș al țării, elevii de la „Gen. 2” au primit primul prânz la începutul săptămânii trecute: piept de pui la grătar, cartofi la cuptor și salată de varză, iar meniul va fi diferit de la o zi la alta.

Unul dintre meciurile săptămânale, Școala Gimanzială nr. 2 din Sânnicolau Mare

„Școala Gimnazială nr. 2 din Sânnicolau Mare s-a înscris în acest program, iar elevii vor primi câte o masă caldă până la finalul anului. Toți copiii sunt încântați. Este un ajutor inclusiv pentru familiile copiilor. Noi sperăm că programul va continua și de anul viitor, pentru că reacția celor mici a fost una extraordinară. Toată lumea este încântată, este un lucru foarte benefic pentru noi, că am putut implementa acest program”, a spus primarul Dănuț Groza.

Aproximativ 700 de elevi ai școlii din cel mai vestic oraș al țării sunt beneficiarii programului alimentar. Este o premieră pentru o instituție de învățământ din cel mai vestic oraș al țării.

„Avem asigurată o masă caldă pentru toți elevii școlii noastre până la finalul anului 2024. Suntem printre școlile din țară care au reușit să implementeze și procedura de achiziție, ca urmare a bunei colaborări pe care o avem cu autoritățile locale, primăria și consiliul local. Merită din plin tot efortul pe care l-am depus, pentru că beneficiarii sunt copiii noștri și familiile din care fac parte. Pe lângă faptul că vorbim despre alimentație sănătoasă, observăm și alte beneficii. Copiii mănâncă împreună după finalizarea orelor, interacționează, socializează, se cunosc mai bine și sunt mai uniți”, a declarat Daniela Nacov, directoarea Școlii Gimnaziale nr. 2 „Nestor Oprean din Sânnicolau Mare.

În Timiș, sunt 31 de unități de învățământ beneficiare a Programului Național „Masă sănătoasă”, adică un total de aproximativ 11.300 de elevi. Momentan, în 14 dintre aceste unități programul este în procedură de achiziție.

În ce constă Programul Național „Masă sănătoasă”

Elevii vor primi un suport alimentar constând într-o masă caldă sau, după caz, într-un pachet alimentar, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar:

a) masă caldă, preparată în regim propriu, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care există cantină cu avize de funcționare, înregistrată sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, și spațiu adecvat de servire a mesei;

b) masă caldă, în regim catering, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, hrana putând fi servită în sala de clasă sau într-un alt spațiu amenajat în acest scop.

c) pachet alimentar, în situația în care nu există posibilitatea asigurării mesei calde în regim propriu sau de catering.

Suportul alimentar nu se acordă pe perioada vacanțelor sau a altor zile declarate prin lege, ca zile nelucrătoare.

Tipul de suport alimentar şi modalitatea de distribuire se stabilesc la solicitarea directorului unităţii de învăţământ, cu aprobarea consiliului de administraţie şi se propune ordonatorului principal de credite al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale a municipiului, care îl supune aprobării consiliului local. 

Suportul alimentar trebuie să respecte prevederile Legii nr. 123/2008 pentru o alimentație sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar şi ale Ordinului ministrului sănătății publice nr. 1.563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preșcolarilor şi școlarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentații sănătoase pentru copii şi adolescenţi.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare