vineri, mai 24, 2024
No menu items!
AcasăTIMP LIBERCitește cu noiVintilă Mihăilescu îi răspunde lui Lucian Boia: Asta-i România?

Vintilă Mihăilescu îi răspunde lui Lucian Boia: Asta-i România?

„De ce este România astfel? Avatarurile excepționalismului românesc”, scris de Vintilă Mihăilescu, a apărut în 2017, la editura Polirom. Este o reacție la cartea „De ce este România altfel?”, scrisă de Lucian Boia. O reacție la ideea de excepționalism românesc.

„De ce este România astfel? Avatarurile excepționalismului românesc”, volum coordonat de reputatul antropolog Vintilă Mihăilescu, pornește de la o critică adresată cărții „De ce este România altfel?” a (nu mai puțin) reputatului istoric Lucian Boia. În esență, este o critică adresată conceptului de excepționalism românesc.

În fond, de ce am fi noi atât de diferiți de alții?

Decenii la rând istoricii, geografii și sociologii au căutat să sublinieze unicitatea absolută a „pământului românesc”, istoriei și culturii noastre. Astăzi, în manualele școlare de geografie, încă se mai sugerează ideea comuniunii dintre mediul natural și poporul român, unicitatea și unitatea indestructibilă a acestui binom. De parcă am fi crescut direct din pământ și nu putem aparține altui spațiu decât a celui cuprins între granițele României.

Nu e așa! De fapt, nicio țară nu poate pretinde această continuitate organică, să nu mai zic că „pământul românesc” a fost oltenesc, moldovenesc, muntenesc, ardelenesc, maramureșean, bănățean, ba chiar huțulii, sârbii și maghiarii se simt cât se poate de „acasă” în localitățile lor de baștină.

Complexul excepționalismului românesc a fost întărit mai ales de istoricii naționaliști, cu momentele de paroxism din anii ’70 – ’90 ai secolului trecut. Economic, social și politic, ne-am obișnuit să spunem „ca la noi la nimeni” și nu avem dreptate.

Nu suntem chiar așa de unici, iar experiențele pe care le-am trăit și le trăim sunt consecințe firești ale modului în care noi ne-am adaptat și ne adaptăm la provocările de ordin geopolitic, economic și socio-cultural. Acest lucru este alimentat de modelul nostru cultural, de stilul nostru de viață, de mentalul nostru colectiv.

Multe din lucrurile pe care le fac românii într-un fel, un neamț le-ar fi făcut altfel. Dar nu același lucru îl putem spune despre neamurile cu care ne învecinăm și cu care împărțim bunele și relele de cel puțin 1000 de ani.

Ce arată sondajele?

Față de străini se pare că avem o atitudine duplicitară. Sondajele IRES arată că peste 72% dintre români consideră că influențele străine sunt benefice (altfel nu am putea să ne modernizăm), dar 67% se plâng că „prea mult copiem”. Este posibilă modernizarea fără occidentalizare? Să ne uităm la alte națiuni, inclusiv la ruși, chinezi, indieni și chiar la iranieni! Pericolul major nu este importarea unor valori, principii sau tehnologii, ci mimarea acestora, re-fabricarea lor dintr-un material mai slab (cum am mai făcut cu „daciile” și cu „romanurile”).

Volumul reunește o colecție diversă și interesantă de eseuri. Din tematica abordată putem menționa câteva titluri: „Un excepționalism geopolitic românesc? ”; „Corpul etic al națiunii și eugenismul”; „Secularizarea, un decalaj religios al societății noastre ? ”; „Epocalismul român interbelic sau despre un mit bipolar”; „Descurcăreți … dar încurcați în timp”.

O pleiadă de intelectuali au abordat temele expuse mai sus, prin lentila geografului, filozofului, sociologului, politologului, jurnalistului, antropologului, istoricului etc. Cuprinsul relevă nume semnificative din zona academică și publicistică: Daniel Dăianu, Vintilă Mihăilescu, Nicolae Manolescu, Octavian Groza, Emanuel Copilaș, Valentin Naumescu.

Cartea merită citită. Măcar pentru a ne face o autoanaliză și a ne gândi dacă chiar „doar nouă ni se întâmplă” una sau alta, sau dacă într-adevăr „ca la noi nu-i la nimeni”.

De asemenea, textele cuprinse în volum ne provoacă, de multe ori, să revalorizăm unele mituri cu care am fost obișnuiți, să regândim filozofia noastră ca trecători prin viață, între Dunăre, Carpați și Marea Neagră.

*

Site-ul tribunasnm.ro dedică o rubrică specială iubitorilor de carte. Intitulată „Citește cu noi”, secțiunea își dorește să dezvăluie publicului larg cărți mai puțin cunoscute și să le trezească și altora interesul de a le parcurge. Așa cum a făcut-o Iancu Berceanu, autorul recenziei, doctor în Geografie la Universitatea de Vest din Timișoara.

Citește și:

RELATED ARTICLES

1 COMENTARIU

  1. Cum ai si scris in cadrul paragrafelor de mai sus: acest nationalism promovat de catre o parte din mass media poate sa conduca la un fundamentalism exacerbat. Recent, acum o saptamana, la meciul desfasurat intre Farul Constanta si Sepsi Sfantul Gheorghe, galeria Farului striga de zor: afara cu ungurii din tara, desi daca te uiti la numele jucatorilor echipei Sepsi, rar gasesti 3 jucatori titulari de etnie maghiara, iar acest lucru se intampla in Dobrogea care reprezinta o provincie in care exista o duzina de etnii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare