„Conservare și promovare identitară la minoritățile etice din județul Timiș, în contextual politicii transfrontaliere a României”, cartea profesorului Iancu-Constantin Berceanu, este printre cele mai noi apariții ale Editurii de Vest din Timișoara. Conținutul ei reprezintă, de fapt, teza cu care autorul a obținut anul trecut titlul de doctor în geografie cu calificativul „Magna cum laude” la Universitatea de Vest din Timișoara. Este, de altfel, o lucrare în premieră, întrucât Iancu Berceanu este primul care a abordat acest subiect până în prezent fiind, astfel, un deschizător de drumuri în acest sens.
Complexă și totodată bine structurată, cartea profesorului Iancu Berceanu abordează o problemă spinoasă, care poate da naștere multor discuții: conservarea și promovarea identității etnice la minoritățile din vestul României. Mai ales că autorul, profesor din anul 2004 la Dudeștii Vechi, a avut suficient timp și mai ales locul potrivit pentru a studia minoritățile etnice și efortul acestora de a-și conserva cultura.
Deși tema este mai mult specifică sociologiei și antropologiei, autorul a căutat să descopere implicațiile pe care le generează reciproc sistemul de relații dintre grupurile etnice și sistemul teritorial. Aici vorbim despre granița de stat, spațiul geografic, distanțele, vecinătățile etc.
Influența de la Bruxelles
Scopul cercetării a fost identificarea implicațiilor pe care le au politica transfrontalieră a României și politicile promovate de la Bruxelles asupra minorităților și dacă acest impact este influențat de localizarea comunităților respective și de distanța față de țara lor de origine. Astfel că, în introducere, autorul nu putea să nu acorde atenție maghiarilor, sârbilor, bulgarilor și ucrainenilor din Timiș. Asupra lor se răsfrânge cel mai mult efectul relațiilor pe care le dezvoltă România cu țările vecine.
Întinsă pe 416 pagini, lucrarea începe cu un capitol în sunt explicate conceptele pe care se sprijină cercetarea, urmat, apoi, de prezentarea metodelor și a instrumentelor de lucru.
Principalele concepte-cheie sunt: minoritate etnică, comunitate etnică minoritară, identitate etnică, interculturalitate, dialog intercultural, co-construcție interculturală, conservarea identității etnice, promovarea identității etnice, frontieră, spațiu transfrontalier, vecinătate, Politica transfrontalieră a României, Politica Europeană de Vecinătate, construcția teritoriului, deconstrucția teritoriului. Definirea acestor concepte a fost realizată după o bibliografie științifică diversă, geografică, geopolitică, sociologică și filozofică. Autorul a realizat o critică a literaturii scrise până în prezent pe aceste subiecte.
Pe capitole
Capitolul 4 prezintă „Evoluția geodemografică a comunităților etnice minoritare din județul Timiș”. Aceasta a fost profund influențată de evoluția social-economică și geodemografică generală a României în cursul ultimului secol, iar autorul aduce o serie de date de la recensămintele din 1880 până în 2011 (a fost luat ca reper, deoarece, la data conceperii lucrării, încă nu erau disponibile datele din recensământul aplicat în 2022).
La fiecare numărătoare, efectivul de aparținători ai unui grup etnic îi reprezintă pe cei care se declară ca aparținători ai acestuia. Numărul și ponderea maghiarilor, sârbilor sau a oricărei etnii reflectă și eficiența conservării identității etnice de-a lungul timpului.
Capitolul 5, „Elemente ale politicii transfrontaliere a României cu impact în arealul studiat” a urmărit evoluția relațiilor bilaterale dintre România și țările vecine, precum și caracteristicile acestora în contextul actual, cu implicații directe și indirecte în conservarea și promovarea identității etnice în comunitățile etnice minoritare studiate. În acest context, autorul a analizat o serie de proiecte transfrontaliere care s-au implementat la noi în județ și impactul pe care l-au avut.
Capitolul 6, „Probleme sociale ale conservării identității etno-culturale în comunitățile etnice minoritare studiate” are în vedere analiza datelor și a informațiilor rezultate în urma cercetării efectuate pe teren în localități în care maghiarii, sârbii, bulgarii și ucrainenii locuiesc în număr și pondere semnificative în județul Timiș. În teren, informațiile au fost culese prin aplicarea de chestionare și interviuri față-în-față în 25 de localități din județ.
Tematica abordată este diversă: factorii conservării și promovării identității, relațiile interetnice, relațiile dintre comunitățile etnice minoritare la diferite niveluri teritoriale (local, cu comunități omoloage din teritoriul Banatului istoric, cu țara de origine a etniei), fenomene socio-culturale, deconstrucția teritoriului, identitatea regională ca bănățeni. Un subiect interesant este imaginea pe care o au românii și România ca țară – gazdă în comunitățile etnice minoritare.
Capitolul 7, „Promovarea identității minorităților etnice în județul Timiș”, abordează mecanismele prin care minoritățile etnice studiate se implică în acest proces, în mod formal, prin instituții și în mod informal prin atitudinea și acțiunile indivizilor și ale grupurilor. Principalele componente ale strategiei de promovare identitară identificate la minoritățile etnice studiate cuprinde: valorizarea moștenirii istorice; afirmarea socială, economică și politică; activitățile culturale; publicațiile minorităților; învățământul în limba minorităților; marcarea spațiului public prin monumente, plăci comemorative, clădiri și instituții reprezentative.
Această lucrare științifică aduce completări literaturii geografice românești existente, prin abordarea nuanțată a evoluției demografice a populațiilor etnice minoritare din Banat. Cercetarea efectuată în teren aduce un plus de informații, precum și o perspectivă nouă asupra impactului pe care îl au factorii geografici și politici în viața comunităților etnice minoritare.
În viitorul apropiat, autorul Iancu Berceanu și-a propus să facă prezentări publice ale cărții și ale teoriilor expuse, la Timișoara, Jimbolia și, desigur, acasă, la Sânnicolau Mare.
Cartea poate fi achiziționată inclusiv de AICI.
Citește și: