vineri, aprilie 25, 2025
No menu items!
AcasăȘtiri din TimișAdministrațieS-a dat ordinul de începere pentru Institutul Oncologic din Timișoara

S-a dat ordinul de începere pentru Institutul Oncologic din Timișoara

Ordinul de începere pentru proiectul Institutului Oncologic de pe Calea Torontalului a fost semnat, anunță președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis. Urmează să înceapă proiectarea, în paralel se va face demolarea „spitalul-fantomă, apoi va începe construirea efectivă.

„A fost semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru Institutul Oncologic din Calea Toronatului. Iată, avem finanțare, avem constructor, s-a semnat contractul cu constructorul și s-a semnat, în această dimineață, inclusiv ordinul de începere. Este o mare victorie! Un proiect complicat și greu de dus, probabil cea mai mare finanțare din domeniul medical, în România, din afara capitalei”, a transmis Alfred Simonis, miercuri, la prânz, în cadrul unei conferințe de presă.

Despre dărâmare și construirea unui institut oncologic s-a vorbit foarte mulți ani. În cele din urmă s-a găsit sursă de finanțare, PNRR, iar contractul de finanțare pentru ca în zonă să fie construit un Institut Oncologic, încă inexistent în partea de vest a țării, a fost semnat în 30 martie 2023, la Timișoara, atunci când în vizită s-a aflat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. 

Câștigătorul contractului pentru demolarea, proiectarea și construirea Institutului Oncologic de pe Calea Torontalului a fost desemnat în 12 martie 2025. A urmat perioada de contestații, care a fost încheiată fără să existe vreun blocaj, apoi contractul a fost semnat la începutul lunii aprilie.

Cum va arăta Institutul Regional de Oncologie Timișoara

Capacitățile noului Institut Regional de Oncologie, Timișoara, sunt formate din zona de spitalizare continuă, spitalizare de zi, zona de îngrijire ambulatorie, zona de servicii de diagnosticare (analize de laborator, imagistică, endoscopie, explorări funcțional), bloc operator, terapie intensivă, laborator radioterapie, laborator medicina nucleară, centru pentru transplant medular și afereză celule stem. Spitalul va avea și un centru pentru primirea urgențelor oncologice, și spații pentru deservirea funcției educaționale și de cercetare (sală multifuncțională, săli studiu, săli prezentări practice, birouri studiu etc). Sectorul îngrijiri medicale conține 250 de paturi de spitalizare continuă, spitalizare de zi, anestezie si terapie intensivă.

  • Diagnostic și tratament: CPU, Bloc Operator (6 săli), centru de transplant medular si afereză celule stem, Laborator imagistică, endoscopie și explorări funcționale, Laborator medicină nucleară, Laborator radioterapie. Va fi un ambulatoriu integrat format din 26 de cabinete medicale.
  • Servicii suport medicale și nemedicale: farmacie, sterilizare centrală, UTS, Laborator analize medicale,
  • Serviciu anatomie patologică, bloc tehnic și logistic, spațiu central depozitare deșeuri infecțioase.
  • Zona generală: zona acces și servicii publice, Birouri internări/externări, spații personal.
  • Institutul se va întinde pe o suprafață de teren de 55.485 de mp și va avea un regim de înălțime de S+P+4E+E tehnic și va avea 152 de locuri de parcare.

    Durata de implementare a acestui proiect este de 42 de luni, dintre care aproximativ opt luni va dura proiectarea.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare