miercuri, martie 26, 2025
No menu items!
AcasăACTUALITATECetate dacică din patrimoniul UNESCO, vandalizată. Au fost smulse pietre din drumul...

Cetate dacică din patrimoniul UNESCO, vandalizată. Au fost smulse pietre din drumul vechi de 2.000 de ani

O cetate dacică din vestul țării a fost vandalizată de persoane rămase încă necunoscute. Au smuls mai multe pietre din drumul vechi de 2.000 de ani pe care l-au construit tacii și care, acum, face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Polițiștii din Hunedoara au pornit o anchetă, după ce în luna noiembrie, situl arheologic Cetatea dacică Piatra Roșie a fost ținta unui atac. Patru pietre din drumul antic construit de daci în urmă cu aproximativ două milenii au fost smulse și aruncate într-o groapă.

„Polițiști au fost sesizați de un reprezentant al Direcției Județene pentru Cultură Hunedoara cu privire la faptul că instituția a fost sesizată de un cetățean că persoane necunoscute ar fi distrus, prin dislocarea din sol, patru pietre ce făceau parte din structura drumului antic, care au fost aruncate în proximitatea cetății Piatra Roșie (monument istoric înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO). Cu ocazia cercetării la fața locului s-a stabilit că în perioada 3-4 noiembrie 2024, persoane necunoscute ar fi distrus, prin dislocare, patru piese din calcar de diferite mărimi, componente ale drumului antic ce străbate incinta doi a cetății Piatra Roșie, ce au fost aruncate în proximitatea drumului de acces”, transmite IPJ Hunedoara.

Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de distrugere și fac cercetări în vederea identificării prezumtivilor autori și a luării măsurilor legale.

Cetatea dacică Piatra Roșie, construită în vremea lui Burebista

Cetatea dacică Piatra Roșie din județul Hunedoara a fost construită pe vremea lui Burebista, deasupra Văii Luncanilor. Numele l-a luat de la stânca roșiatică pe care a fost clădită. Dealul Piatra Roșie este atestat astfel încă din epoca medievală și este menționat pe mai multe hărți militare păstrate din secolele trecute. Ruinele identificate aici au fost cercetate pentru prima dată în jurul anului 1838 de istoricul M. Akner.

A devenit una dintre cele şase cetăţi dacice din patrimoniul UNESCO şi face parte din sistemul de fortificații dacic. Este construită la sud-vest de cetatea regală de la Sarmizegetusa Regia, pe masivul stâncos Piatra Roşie al Munţilor Şureanu, mărginit de prăpăstii adânci, aceasta este situată pe teritoriul Parcului Național Grădiștea Muncelului-Cioclovina.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare