vineri, mai 24, 2024
No menu items!
AcasăACTUALITATEÎnchisoare cu executare pentru șoferii prinși drogați sau băuți

Închisoare cu executare pentru șoferii prinși drogați sau băuți

Se înăspresc legile pentru șoferii care vor fi prinși sub influența alcoolului sa a drogurilor. Parlamentul a adoptat marți o prevedere prin care conducătorii auto depistați cu o alcoolemie de peste 0,08 g/l nu mai pot scăpa de pedeapsa cu închisoarea de la 1 până la 5 ani. În plus, perioada maximă de interzicere a dreptului de a mai conduce un vehicul este majorată de la 5 ani la 10 ani.

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat astăzi o lege prin care este abrogată posibilitatea ca șoferii prinși drogați sau băuți, cu o alcoolemie de peste 0,80 g/l, să scape cu o amendă penală. Instanța va avea doar opțiunea de a aplica o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani, iar executarea nu va putea fi amânată. Legea mai trebuie promulgată în Monitorul Oficial de președintele Klaus Iohannis și va intra în vigoare.

Conform noii legi, modificarea adusă Codului Penal le oferă judecătorilor posibilitatea să le suspende șoferilor dreptul de a conduce un vehicul pe o perioadă de până la 10 ani, față de cinci ani, cât era termenul până acum.

În cazul în care șoferul este prins băut la volanul unui transport de persoane sau de substanțe periculoase, riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Aceeași pedeapsă se aplică și instructorilor auto, dacă sunt băuți sau drogați în timpul cursurilor, dar și candidaților care merg sub influența drogurilor sau a alcoolului să susțină examenul pentru obținerea permisului auto.

Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sub limita de 0,8 g/l rămâne contravenție. Se va pedepsi cu amendă și suspendarea permisului pentru 90 de zile.

Citește și:

foto: arhivă

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare