sâmbătă, aprilie 20, 2024
No menu items!
AcasăOPINII„Sunt român – nu țin Halloween - nu mă închin Satanei”

„Sunt român – nu țin Halloween – nu mă închin Satanei”

Societate normală și sănătoasă înseamnă o societate deschisă. Într-o astfel de societate nimeni nu te „caută la măsele” și nu te ia la rost pentru ceea ce ești sau pentru ceea ce gândești. Pentru a ajunge la o asemenea performanță, oamenii au nevoie de mai mult decât cei 7 ani de acasă.

Este normal să existe oameni care cred în moaște și să meargă la pelerinaj. Dacă cineva crede că face bine și nu îi încurcă pe alții, poate să venereze ce moaște vrea, unde vrea și cu cine vrea. Este normal să fie oameni cărora le place „Halloween” (obicei originar din lumea creștină celtică și anglo-saxonă), chiar dacă nu sunt la origine englezi sau scoțieni.

Halloween înseamnă „All Hallows’ Eve”, adică „Sărbătoarea tuturor sfinților” – prin care își comemorează înaintașii trecuți în „cele sfinte”. Catolicii din toată lumea o țin în 1 noiembrie.

M-aș bucura să prind ziua în care nu se mai distribuie în postări de genul „sunt român – nu țin Halloween – nu mă închin Satanei”. Ele denotă neștiință din partea celui care postează.

Mai mult, această practică a dezinformării la pachet cu denigrarea celor care se bucură de sărbătoare, sfidează normele bunului simț. De ce să îi luăm în tărbacă pe „pupătorii de moaște” sau pe „sculptorii de dovleci”? De ce să îi facem retardați pe primii și sataniști pe ceilalți ? Mulți dintre cei care sculptează dovleci se duc duminica la liturghie, ciocnesc ouă de Paște, colindă de Crăciun. Unii merg și in pelerinaj.

De când e lumea lume, oamenii au împrumutat obiceiuri și sărbători, unii de la alții. Dacă ne uităm la esența lucrurilor, „Halloween” vine de unde a venit și „Moș Crăciun” și a fost adoptat în întreaga lume din același motiv, pentru că place oamenilor.

Nu e nimic rău dacă românii ortodocși sculptează bostani, cum fac descendenții catolici și protestanți ai anglo-saxonilor, scoțienilor și irlandezilor. Am văzut cu ochii mei șvabi, maghiari și bulgari catolici care au pictat ouă vopsite, deși acest obicei este specific românilor. Au făcut-o pentru că le place să o facă și le place cum arată.

Nu au trădat pe nimeni făcând asta.

Nu e nimic rău în Halloween. Nu ești cu nimic mai puțin român, dacă te îmbraci în vrăjitor, distrezi copiii, le dai dulciuri etc. Să-l celebreze cine vrea și cum poftește! Să își pună și un bostan sculptat în fereastră!

Citește și:

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments

Tiberiu Popescu pe De-a dacii și romanii
Petru Budur pe De-a dacii și romanii
Petru Budur pe România nefiltrată