Consiliul Județean Timiș are planuri îndrăznețe pentru Castelul de la Banloc, pe care îl preia de la Mitropolia Banatului. Vrea să readucă la viață monumentul istoric rămas în ruină și să transforme întreaga zonă într-un complex turistic.
Castelul de la Banloc, vechi de aproximativ 230 de ani, se numără printre monumentele istorice din Timiș care au devenit ruină și au fost abandonate. Se află la aproximativ 50 de kilometri sud de Timișoara, aproape de Deta, într-un parc cu numeroase specii de copaci, singurul aspect care, în ultimii ani, a adus viață locului.
Acum sunt noi speranțe ca edificiul să fie readus la viață. Un prim pas a fost făcut, transferarea castelului din proprietatea Mitropoliei Banatului, în cea a Consiliului Județean Timiș. Greul vine de acum încolo.
„Am fost zilele trecute împreună cu ministrul Culturii și Înaltpreasfinția Sa, Ioan, Mitropolitul Banatului, la Banloc, și am încercat să găsim soluții împreună pentru această bijuterie. Astăzi, acest ansamblu este în proprietatea Mitropoliei. Am convenit, atunci, să transferăm acest ansamblu în administrarea Consiliului Județean Timiș și să începem să-l aducem la strălucirea de odinioară. Vom căuta și, cu siguranță, vom găsi surse de finanțare pentru a da viață acestei zone încărcate de istorie și vrem să punem la dispoziția timișenilor, și nu numai, un complex turistic cu locuri de cazare, spații muzeale și locuri de recreere”, a transmis Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș.
Simonis, alături de Înaltpreasfinția Sa, Ioan, Mitropolitul Banatului, dar și de ministrul Culturii, Natalia Intontero, au vizitat Castelul de la Banloc în urmă cu mai puțin de o lună, după ce s-a reușit inaugurarea unui alt monument istoric, Conacul Mocioni, de la Foeni. Vor mai fi investiții de făcut acolo, însă poate fi vizitat de turiști.






Castelul de la Banloc, poveste de 230 de ani
Castelul de la Banloc a fost ridicat în anul 1793 de contele Lazar Karatsonyi, iar pe parcursul anilor următori atât monumentul, cât și pădurea, au fost îmbogățite și au atras atenția prin frumusețea lor în tandem. Au existat chiar și elemente inspirate din antichitatea egipteană, respectiv o clădire construită în stil neogotic și denumită „Camera egipteană” pe vremea contelui maghiar, în care se aflau mai multe obiecte de artă.
În 1935, Castelul de la Banloc ajunge în proprietatea Reginei Elisabeta a Greciei, fiica cea mare a Reginei Maria și a Regelui Ferdinand. În 7 august 1939, într-un articol apărut în ziarul „Dacia”, se menționa faptul că în interior „sunt adăpostite aici o sumedenie de antichități, tablouri rococo, prețioase picturi în miniatură, sculpturi în marmoră, executate de celebri sculptori italieni și o frumoasă colecție de arme. O curiozitate deosebită o prezintă colecția de caricaturi, mumia adusă din Egipt și un arc de care se leagă o întreagă poveste…”.
Erau ultimii ani de strălucire ai Castelului de la Banloc. După terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial și reașezarea sferelor de influență, respectiv instaurarea regimului comunist în România, ca alte monumente arhitecturale din țară, edificiul de la Banloc a fost prădat, distrus și lăsat în ruină.
Planuri pentru transformarea zonei a mai avut și Mitropolia Banatului, însă nu a reușit. Dacă va izbuti administrația județeană, ne va spune viitorul îndepărtat.
Citește și: