Demolarea spitalului-fantomă de pe Calea Torontalului și construirea Institutului Oncologic pot merge înainte. Nu au fost depuse contestații după desemnarea câștigătorului contractului, iar contractul urmează, astfel, să fie semnat zilele următoare.
Câștigătorul contractului pentru demolarea, proiectarea și construirea Institutului Oncologic de pe Calea Torontalului a fost desemnat în 12 martie 2025. A urmat perioada de contestații, care a fost încheiată fără să existe vreun blocaj, transmite președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis.
„A fost ultima zi pentru depunerea contestațiilor pentru construirea Institutului Oncologic de pe Calea Torontalului și nu a fost depusă niciuna. Ne așteptăm ca săptămâna aceasta să fie semnat contractul, apoi să se dea ordinul de începere. Ceea ce înseamnă că se va face organizarea de șantier, va începe proiectarea, demolarea, apoi construirea Institutului Oncologic. Există un câștigător, e un constructor serios, care a lucrat la astfel de investiții. Suntem optimiști, finanțarea e pe PNRR. Suntem constrânși de termenul scurt, e adevărat, dar vestea bună e că nu au fost făcute contestații, nu se va prelungi licitația cu luni de zile pentru această etapă”, a declarat Alfred Simonis.
„Spitalul-fantomă” de pe Calea Torontalului, la marginea DN6, lăsat în ruină de foarte mulți ani, a devenit un simbol al neputinței administrației județene din Timiș, dar și a incapacității conducerii centrale. Contractul de finanțare pentru ca în zonă să fie construit un Institut Oncologic, încă inexistent în partea de vest a țării, a fost semnat în 30 martie 2023, la Timișoara, atunci când în vizită s-a aflat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Cum va arăta Institutul Regional de Oncologie Timișoara
Capacitățile noului Institut Regional de Oncologie, Timișoara, sunt formate din zona de spitalizare continuă, spitalizare de zi, zona de îngrijire ambulatorie, zona de servicii de diagnosticare (analize de laborator, imagistică, endoscopie, explorări funcțional), bloc operator, terapie intensivă, laborator radioterapie, laborator medicina nucleară, centru pentru transplant medular și afereză celule stem. Spitalul va avea și un centru pentru primirea urgențelor oncologice, și spații pentru deservirea funcției educaționale și de cercetare (sală multifuncțională, săli studiu, săli prezentări practice, birouri studiu etc). Sectorul îngrijiri medicale conține 250 de paturi de spitalizare continuă, spitalizare de zi, anestezie si terapie intensivă.
- Diagnostic și tratament: CPU, Bloc Operator (6 săli), centru de transplant medular si afereză celule stem, Laborator imagistică, endoscopie și explorări funcționale, Laborator medicină nucleară, Laborator radioterapie. Va fi un ambulatoriu integrat format din 26 de cabinete medicale.
- Servicii suport medicale și nemedicale: farmacie, sterilizare centrală, UTS, Laborator analize medicale,
- Serviciu anatomie patologică, bloc tehnic și logistic, spațiu central depozitare deșeuri infecțioase.
- Zona generală: zona acces și servicii publice, Birouri internări/externări, spații personal.
- Institutul se va întinde pe o suprafață de teren de 55.485 de mp și va avea un regim de înălțime de S+P+4E+E tehnic și va avea 152 de locuri de parcare.
- Durata de implementare a acestui proiect este de 42 de luni.