joi, aprilie 24, 2025
No menu items!
AcasăȘtiri din TimișAdministrațieÎn 2026, Timișoara va avea o sală polivalentă nouă. UPT, CJT și...

În 2026, Timișoara va avea o sală polivalentă nouă. UPT, CJT și PMT plătesc în mod egal pentru finalizarea construcției începută în 2010

Universitatea Politehnica Timișoara, Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș își unesc forțele pentru a finaliza, după aproximativ 15 ani, sala polivalentă de pe strada Aurel Podeanu. Vor finanța împreună restul lucrărilor, iar totul va fi gata, spun autoritățile, la finalul anului 2026.

Era anul 2010, atunci când a început șantierul sălii polivalente mici a Timișoarei, care nu a fost finalizată nici până acum. Proiectul a fost regândit din mers, însă niciodată finalizat, astfel că orașul de pe Bega a rămas, chiar și acum, doar cu Sala „Constantin Jude”, inaugurată în 1968. În cele din urmă, situația a fost descâlcită de reprezentanții Universității Politehnica Timișoara, iar acum, 13 martie 2025, Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș și-au asumat susținerea financiară pentru ducerea la bun sfârșit a proiectului. Licitația pentru reînceperea lucrărilor va fi reluată.

Alfred Simonis (foto centru), Dominic Fritz (stânga), Florin Drăgan (dreapta), în timpul conferinței de presă în care a fost anunțată reluarea licitației de construire a sălii polivalente de pe strada Aurel Podeanu din Timișoara

„Vă anunțăm faptul că un obiectiv început de Universitatea Politehnica Timișoara, continuat de Primăria Municipiului Timișoara, sala polivalentă mică a Timișoarei, aflată pe strada Podeanu, este într-o situație în care se poate relua licitația pentru construirea și finalizarea proiectului, iar consiliul județean, cu acceptul partenerilor, va interveni și va fi parte la acest proiect, va deveni coproprietar, administrator, împreună cu celelalte două instituții și va finanța în sumă egală finalizarea lucrărilor. E foarte necesară pentru a organiza multe tipuri de evenimente la care am putea folosi acest obiectiv”, a declarat Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș.

Timișoara a rămas mult în urma altor orașe ale României din perspectiva infrastructurii sportive. Nu s-a finalizat nici baza sportivă CNI din zona complexului „Heaven”, iar orașul de pe Bega nu are o sală polivalentă sau un stadion modern, așa cum se pot lăuda Cluj-Napoca sau Oradea. În șantier este Arena „Eroii Timișoarei”, care ar trebui finalizată în vara anului 2026.

„Distrugem un mit cum că infrastructura sportivă este ceva despre ce se vorbește, dar nu se face. (…) Deblocăm un proiect aproape blocat din diferite motive. Acum, costurile pentru a finaliza investiția sunt considerabil mai mari decât de la început. O să dublăm contribuția primăriei. Inițal, era prevăzută la 10 milioane de lei, ne asumăm una mai mare, chiar de 20 de milioane de lei, iar o treime vor fi suportate și de CJT. Acest obiectiv vrem să fie unul al universității, orașului și județului, nu doar o construcție, ci susținerea vieții sportive și culturale”, a transmis Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Între timp, Universitatea Politehnica Timișoara a asigurat, prin bazele sportive pe care le deține, condițiile de antrenament pentru cei mai mulți sportivi din oraș, indiferent de nivel de pregătire. Pista de tartan a stadionului „Știința” este singura disponibilă în întreg orașul, iar în bazinul de înot se pregătesc, zilnic, zeci de tineri și nu numai. În plus, în derulare este și modernizarea Bazei I a UPT, unde va apărea o tribună modernă.

Florin Drăgan (prim-plan), Alfred Simonis (plan secund), în timpul conferinței de presă

„Eu am preluat în 2020 proiectul cu toate problemele existente, însă între timp au apărut noi metodologii și norme date de statul român. A crescut și prețul de la 45 de milioane în 2021, la 66 de milioane, din cauza scumpirii materialelor (…). Între timp, în 2024, am început și șantierul de la stadion. E foarte greu, pentru o universitate, fie și ea ca UPT, să susțină toate aceste proiecte. Pe mine mă bucură mult că suntem împreună și putem comunica, cu ajutorul Primăriei Timișoara și a Consiliului Județean Timiș, astfel încât sala să fie gata anul viitor”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Este momentul în care proiectul de reluare a lucrărilor va fi scos la licitație. Sala polivalentă de pe strada Aurel Podeanu din Timișoara va avea aproximativ 2.500 – 2.600 de locuri, inclusiv ecrane moderne sub formă de cub. Lucrările ar trebui să fie finalizate în 2026.  

Citește și:

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare