Finanțare importantă într-un oraș din vestul țării, care va atrage turiști din întreaga regiune, dar și din Ungaria. Peste 2 milioane de euro vor fi investiți pentru crearea unui parc și a unui lac termal cu nuferi, care se vor întinde pe o suprafață de 3,5 hectare.
Aflat la aproximativ 70 de kilometri de Timișoara și la mai puțin de 50 de kilometri de Sânnicolau Mare, orașul Pecica, din județul Arad, va fi locul în care, pe o suprafață de 3,5 hectare, va apărea un parc și un lac cu apă termală. Contractul privind „Crearea unui ecosistem acvatic prin amenajarea unui lac termal” a fost semnat de Primăria Orașului Pecica și Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, fiind vorba despre o investiție de 2,2 milioane de euro care va transforma o fostă pășune într-un spațiu verde modern, dedicat relaxării și protejării biodiversității.
„Parcul va fi creat în vecinătatea râului Mureș, iar lacul va fi alimentat cu ajutorul unui foraj de apă geotermală existent deja. Aici va fi amenajată o zonă de habitate adecvate pentru fauna locală, realizându-se astfel un ecosistem pentru menținerea și îmbogățirea biodiversității. În noua zonă amenajată, vizitatorii vor putea admira nuferi albi, crini și iriși de baltă. Tot aici se vor planta stuf și papură, arbori, plante medicinale, ierburi aromatice și mirodenii, iar lacul va fi populat cu pești. Totodată, pentru menținerea biodiversității, se vor instala diverse cuiburi și scorburi artificiale pentru păsări și pentru lilieci; hoteluri pentru insecte și alte structuri care să ofere adăpost pentru polenizatori”, transmite ADR Vest.
Proiectul prevede și realizarea unui coridor ecologic între râul Mureș și noul lac, deoarece apa care se va goli din acesta prin canalul Mureșului Mort se va vărsa în râu. În acest fel, se va realiza o legătură între diferite habitate, permițând deplasarea și migrarea faunei între lac și Mureș. Asta va permite menținerea diversității genetice și sănătății populațiilor de specii.
În noul parc vor fi realizate alei de promenadă din lemn deasupra apei, poduri de acces, și va fi montat mobilier urban: bănci, foișoare, observatoare ornitologice, pontoane. Odată cu noul parc, Pecica va beneficia de aproape 3,5 hectare de infrastructură verde nou creată, ceea ce va aduce cu sine o creștere a suprafeței specifice a orașului la 47,92mp spații verzi/locuitor, apropiindu-se de recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, de 50 mp/locuitor. Lucrările vor dura doi ani.