Un incident șocant a avut loc la Maternitatea Odobescu din Timișoara, care aparține de Spitalul Municipal. O bucată de tavan s-a prăbușit într-una dintre încăperi. Primăria, care are în administrare unitatea, dă vina pe… Guvern.
Întâmplarea de la Maternitatea Odobescu din Timișoara a avut loc duminică, 1 decembrie, de Ziua Națională a României. Incidentul a fost făcut public de abia marți, 3 decembrie, când imaginile surprinse în Secția de Neonatologie au ajuns în presă. O bucată mare de tavan s-a prăbuși din pricina stării avansate de degradare în care a ajuns clădirea. Nu a fost nimeni rănit, iar o reacție din partea Primăriei Timișoara a venit astăzi.
„Vorbim de corpul de obstetrică care, din păcate, este unul foarte vechi. Vă aduc aminte că Primăria Timișoara avea un proiect autorizat la zi, inclus în PNRR, care era finanțabil și, din păcate, la schimbarea Guvernului, la noul Guvern PSD-PNL, corpul a fost eliminat din PNRR, fără discuții și fără să se țină cont de gradul de prioritizare. România este acum în punctul în care va pierde miliarde de euro, fonduri europene, din PNRR, pentru că s-au introdus proiecte la nivel de prefezabilitate, iar un proiect autorizat a fost eliminat doar ca să pedepsească Timișoara. Dacă noi atunci am fi început execuția, am fi fost probabil în momentul ăsta cu noua maternitate aproape finalizată sau, cu siguranță, eram undeva la interioare, la munca de finisaj interioare”, a transmis Ruben Lățcau, viceprimarul Timișoarei.
Bebelușii au fost mutați la Spitalul „Louis Țurcanu”
Mai mulți bebeluși au fost transferat la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara. A fost solicitat sprijinul unor experți care să facă o evaluare a situației clădirii, ca ulterior să fie făcut intervenții, conform opiniatimisoarei.ro. E cert că vor fi doar intervenții superficiale, devreme ce viceprimarul Lațcău vorbește de construirea, în câțiva ani, a unui nou spital. În același timp, acesta evaluează lucrările „care au avut loc în ultimii 20 de ani”.
„Suntem în proces de a obține un nou spital municipal printr-un PPP, un parteneriat public-privat, și mergem înainte cu acest proiect, care va include și relocarea maternității. Și este clar că acest corp de obstetrică, construit acum 100 de ani, nu este unul adecvat tehnic. Și ce mai este foarte clar este că intervențiile care au avut loc în ultimii 20 de ani pe acest corp de clădiri au fost făcute cel puțin extrem de delăsător. În urma rezultatelor cu care venim de la expertiză și în urma unor concluzii interne, pe care deja spitalul le-a început și le are, le vom comunica când vor fi mature. Cu siguranță vom întreprinde și alte acțiuni, pentru că în anumite situații vorbim nu doar de corpuri vechi, vorbim și de situații care pot intra în atenția procurorilor”, a adăugat Ruben Lațcău.