Obiecte importante, vechi de mii de ani, sunt scoase la lumină de pe siturile arheologice aflate pe traseul viitoarei linii ferate Timișoara Est – Lugoj. Specialiștii de la Muzeul Național al Banatului au găsit numeroase vestigii, printre care și un cuptor utilizat în reducerea minereului de fier.
„În paralel cu procesul de construcție a căii ferate, specialiștii instituției noastre lucrează la documentarea și prelevarea vestigiilor afectate de proiectul investițional. Până în acest moment, cercetările arheologice din cadrul acestui tronson au scos la lumină mărturii istorice databile începând cu perioada neoliticului timpuriu (cca. 5950-5850 a.Chr) până în perioada epocii moderne”, transmit cei de la MNaB.
Specialiștii Muzeului Național al Banatului au fost cei care au făcut cercetări pe cel de-al șaptelea sit arheologic identificat pe traseul viitoarei linii ferate Timișoara Est – Lugoj. Au fost descoperite mai multe structuri metalurgice, printre care un cuptor utilizat în reducerea minereului de fier, selectat pentru prelevarea in situ și transportat ulterior în depozitele Muzeului Național al Banatului. Cuptorul va fi expus într-una dintre expozițiile viitoare.
Situl de la Izvin s-a remarcat prin identificarea unei zone metalurgice care datează cel mai probabil de la mijlocul mileniului I p. Chr. „Structurile identificate ne vor ajuta să înțelegem mult mai bine etapele prelucrării fierului din zona câmpiei bănățene, de la producerea cărbunelui necesar reducerii minereului de fier, la prelucrarea efectivă a lingourilor rezultate”, transmit reprezentanții Muzeului Național al Banatului.