sâmbătă, aprilie 20, 2024
No menu items!
AcasăSĂNĂTATEBoala sărutului: simptome, cauza și tratament

Boala sărutului: simptome, cauza și tratament

Mononucleoza infecțioasă sau boala sărutului este o afecțiune acută infecțioasă și contagioasă produsă de virusul Epstein Barr. Conform studiilor, aproape 50% din cazuri apar în copilărie, înaintea vârstei de 5 ani. Boala este rar întâlnită la persoane de peste 25 de ani.

Aproape jumătate dintre cazurile de mononucleoză apar în copilărie, înaintea vârstei de 4 ani. Există o a doua etapă, în adolescență și în cazul adulților tineri (14-25 ani), atunci când există un schimb mai ridicat de fluide (salivă), boala fiind mai rar întâlnită în afara acestui interval de vârstă. De asemenea, infecția poate apărea și sub forma unor mici focare epidemice în colectivități școlare sau internate.

Clinic, afecțiunea se caracterizează printr-o perioadă de incubație variabilă, cuprinsă între 3-5 zile, și care se manifestă prin febră, mialgii, cefalee, transpirații, astenie fizică. Perioada de stare durează 2-3 săptămâni și se caracterizează prin febră prelungită cu valori înalte, angină acută, poliadenopatie (ganglioni limfatici măriți sau inflamați), splenomegalie (mărirea splinei peste dimensiunile normale), hepatomegalie (ficat mărit), exantem maculos sau maculo-papulos (erupție cutanată care prezintă atât pete roșii sau purpurii – macule, cât și mici ridicături – papule, predominant pe brațe și pe trunchi).

Perioada de convalescență durează între 2 și 4 săptămâni și se caracterizează prin astenie fizică importantă, poli adenopatie și tulburări de concentrare.

„Sursa de infecție este strict umană, reprezentată de bolnavii cu infecție acută, aparentă sau nu. Bolnavul elimină virusul prin salivă, necesitând contact foarte apropiat, de aceea i se mai spune și Kiss Disease sau Boala Sărutului. În ceea ce privește complicațiile, cea mai frecventă este reprezentată de anemia hemolitică autoimună (AHA), care apare în 2-3% din cazuri. De asemenea, mai pot apărea și complicații neurologice, encefalită, meningită, cerebelită, complicații hepatice, precum hepatită acută, dar la un număr extrem de mic de pacienți”, spune dr. Cristina Anculia, medic rezident boli infecțioase la Spitalul de „Victor Babeș” Timișoara.

Nu toate persoanele infectate dezvoltă simptomele specifice ale bolii. Majoritatea oamenilor care au contractat virusul nu prezintă simptome sau prezintă simptome ușoare și trecătoare, printre ele numărându-se oboseala și durerile de gât. În cele mai multe cazuri mononucleoza infecțioasă „se rezolvă” de obicei de la sine, în câteva săptămâni, fără un tratament specific.

„Tratamentul mononucleozei infecțioase este simptomatic în majoritatea cazurilor. Se administrează antitermice, analgezice și antiinflamatoare nesteroidiene. Se indică, de asemenea, o terapie suportivă cu repaos, hidratare, evitarea eforturilor fizice mari. Nu există profilaxie specifică. În focar se vor lua măsuri de respectare a igienei individuale. Cazurile din colectivități trebuie izolate, iar contacții supravegheați pe o perioadă de circa o lună”, spune dr. Ovidiu Roșca- medic primar boli infecțioase.

La persoanele imunodeprimate virusul Epstein Barr este responsabil de producerea Limfomului Burkit, un subtip de limfom non-Hodgkinian foarte agresiv, caracterizat prin tumori maxilare la copiii mici și tumori abdominale la copiii mai mari. Tot acest virus este responsabil și de producerea carcinomului nazo-faringian în anumite cazuri.

O igienă corespunzătoare și evitarea contactului cu persoanele bolnave pot ajuta la prevenirea răspândirii virusului.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments

Tiberiu Popescu pe De-a dacii și romanii
Petru Budur pe De-a dacii și romanii
Petru Budur pe România nefiltrată