Medicii din Timișoara trag un semnal de alarmă cu ocazia Zilei mondiale a luptei împotriva cancerului pulmonar, marcată în 1 august. Boala a devenit una dintre principalele cauze de deces din România, iar la fiecare oră, conform statisticilor, un român își pierde viața din această cauză. Lipsa prevenției și a diagnosticării precoce sunt principalele cauze.
OncoHelp trage un semnal de alarmă cu ocazia Zilei mondiale a luptei împotriva cancerului pulmonar. La nivel mondial a devenit o problemă majoră de sănătate publică, cu peste 2 milioane de cazuri noi diagnosticate anual. Situația e mai complicată în România, unde rata de supraviețuire este sub media europeană. Este una dintre principalele cauze de deces pe plan național din pricina lipsei prevenției, a diagnosticării precoce și a tratamentului demarat în fază incipientă.
„Depistarea precoce este cheia supraviețuirii. Diagnosticul pus într-un stadiu incipient permite începerea unor tratamente mai eficiente și crește considerabil șansele de supraviețuire. Din nefericire, ignorarea unor simptome evidente face ca pacienții să ceară ajutor medical când e prea târziu. De obicei, ajung la noi pentru investigații când boala oncologică este într-un stadiu avansat. Majoritatea pacienților vin cu o suspiciune de boală pulmonară, dar, după investigații amănunțite, constatăm că, din păcate, vorbim de un cancer pulmonar”, spune Cristian Oancea, managerul „Dr. Victor Babeș” Timișoara.
În fiecare an, în România sunt diagnosticate 12.000 de noi cazuri. Statisticile arată că opt din 10 cazuri de cancer pulmonar sunt provocate de fumat, iar vârsta la care apare boala a scăzut drastic. În 2020, peste 285.000 de cazuri de cancer pulmonar au fost diagnosticate la nivel mondial la persoane cu vârsta de până în 54 de ani.
„De cele mai multe ori, cancerele bronhopulmonare nu sunt depistate în faza incipientă. Pacienții ajung la medic când au simptome, tușesc, expectorează, au hemoptizie. Până când ajung în fața unui medic oncolog, cu un diagnostic clar, mai trec de obicei câteva săptămâni. De abia după aceea începe tratamentul. Avem tratamentele clasice, chimio și radioterapie, dar în ultima perioadă ne-am concentrat și pe imunoterapie, al cărei rezultat este mai eficient decât cel al clasicei chimioterapii. Uneori vorbim chiar de un mix de terapii. Am reușit să prelungim astfel supraviețuirea pacientului, și vorbim de 25-30% dintre pacienți, asta însă depinzând și de tipul și subtipul de cancer bronhopulmonar și de prezența metastazelor. Însă, vreau să revin la importanța diagnosticării precoce. Dacă am avea acest element, am putea vorbi de un tratament mai eficient, început mult mai devreme și, bineînțeles, cu o rată de supraviețuire mult mai mare”, a mai adăugat Șerban Negru, președintele Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie Timișoara.
De la începutul acestui an în cadrul Spitalului Universitar al Asociației OncoHelp-Centrul de Oncologie OncoHelp au fost înregistrate 3.500 de internări cu diagnosticul cancer bronhopulmonar.