Sânnicolau Mare este prima localitate din județul Timiș unde vara aceasta au fost deja întâmpinate probleme majore în furnizarea apei. Stocurile au ajuns la un prag critic luni, 8 iulie, în ciuda atenționărilor Aquatim, motiv pentru care serviciul a fost sistat temporar. Principala cauză sunt cei care folosesc apa potabilă „pentru a-și umple piscinele și stropi zarzavaturile”.
Aquatim a fost nevoită, seara trecută, să întrerupă furnizarea apei la Sânnicolau Mare. Lipsa precipitațiilor i-a determinat pe mulți dintre locuitorii din cel mai vestic oraș al țării să folosească apa potabilă pentru a-și uda plantele din grădină, astfel că resursa din bazinele de stocare a ajuns la un nivel critic.
„Vară de vară, se repetă același scenariu: marea majoritate a locuitorilor din Sânnicolau Mare folosește apa pentru… umplerea piscinelor și stropitul zarzavaturilor. Nimeni nu ia în calcul faptul că nivelul din bazinele de stocare a apei potabile scade dramatic, până sub limita de incendiu!!!, decât atunci când se sistează apa. Uzina noastră este proiectată să trateze 155 metri cubi/oră, iar noi avem consum de 220-230 metri cubi/oră, cum a fost aseară, spre exemplu. Am fost nevoiți să sistăm apa pentru acumularea rezervei necesare, respectiv pentru ca pompele de distribuție să poată fi repornite/ ele sunt în sistem automat și se decuplează singure atunci când nivelul din bazine scade dramatic”, a tranmis Karoly Mezey, șeful sucursalei Aquatim din Sânnicolau Mare.
Scenariul s-ar putea repeta, dacă apa potabilă va continua să fie folosită impropriu. Motiv pentru care reprezentantul Aquatim a făcut un nou apel.
„Rog populația orașului nostru să înțeleagă faptul că restricționarea zilnică a apei potabile devine nu doar o ipotetică posibilitate, ci o iminentă realitate!”, a mai spus Karoly Mezey.
Momentan, situația este sub control. Rezerva de apă din bazele de stocare este la puțin peste 50%.
Aquatim reiterează faptul că, în situații de criză, precum este aceasta, generată de un val canicular excepțional, utilizarea apei potabile pentru udatul grădinilor sau a spaţiilor verzi constituie contravenție și se sancționează.
Citește și: