sâmbătă, aprilie 20, 2024
No menu items!
AcasăȘtiri din TimișEducațieFOTO. Violența împotriva femeilor, combătută prin fotografie de elevii unui liceu din...

FOTO. Violența împotriva femeilor, combătută prin fotografie de elevii unui liceu din Timiș

Elevii unui liceu din Timiș reacționează într-un mod inedit pentru a combate violența împotriva femeilor. Pasionați de fotografie, tinerii și-au convins colegele să joace rolul victimelor violenței domestice. Imaginile au fost postate pe internet, însoțite de mărturia unei femei care a fost victima agresiunilor, pentru a atrage atenția asupra unui fenomen în amploare.

Tinerii de la Liceul Tehnologic „Romulus Paraschivoiu” combat violența împotriva femeilor prin artă fotografică. „Violența doare” este mesajul ineditei campanii lansată de mai mulți elevi pasionați de fotografie. Rolul victimelor a fost jucat de colegele acestora. Instantaneele realizate în alb-negru au fost postate pe internet, iar fiecare dintre acestea sunt însoțite de mesajul unei femei care, de-a lungul vieții, a fost victimă a violenței domestice.

„Ştiam că nevasta este bătută pentru orice. Vin dintr-o familie unde mama era bătută des, pentru te miri ce: că porcul şi-a stricat teica, că zăpada a stricat un gard, că mama nu era mai tolerantă cu surorile tatei etc. De la începutul căsniciei, mi-a spus că este mai bine să ţină el toţi banii pentru că este mai matur, ştie cum să economisească banii. Am fost de acord şi trebuia să-i cer bani pentru fiecare lucru de care aveam nevoie: ciorapi, pantofi, îmbrăcăminte. Am forţat nota şi mi-am cumpărat, în rate, nişte haine. Când soţul meu a aflat, am purtat vreo zece zile ochelari de soare. Am minţit că am căzut şi m-am lovit la ochi”, sună unul dintre mesajele însoțite de fotografia realizată de Amalia Albu, elevă a liceului din Lovrin, care și-a fotografiat una dintre colege.

Violența împotriva femeilor este atât de răspândită, încât Organizația Mondială a Sănătății o consideră „un fenomen de proporții pandemice sau „pandemia din umbră. Potrivit ultimelor cifre, România este printre țările din UE cu cele mai multe cazuri de violență domestică împotriva femeilor, chiar dacă multe dintre cazuri rămân neraportate. Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor este marcată în fiecare an în 25 noiembrie.

*

Campania este organizată de membrii Clubul Foto din cadrul Liceului Tehnologic „Romulus Paraschivoiu” Lovrin, care a apărut din dorința de a oferi elevilor alternative de petrecere a timpului liber, dar și de a-i ajuta să-și descopere și dezvolte creativitatea. Clubul a fost înființat în februarie 2015. De-a lungul timpului, elevii au obținut peste 100 de premii județene și naționale la concursuri de fotografie, organizând mai mult de 10 expoziții foto. De asemenea, au mai fost inițiate campanii de conștientizare civică pe teme precum traficul de persoane, consumul de droguri, bullying-ul, violența împotriva femeilor.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular

Recent Comments

Tiberiu Popescu pe De-a dacii și romanii
Petru Budur pe De-a dacii și romanii
Petru Budur pe România nefiltrată