vineri, mai 24, 2024
No menu items!
AcasăACTUALITATEEmbargo Fest revine în 2022. Însă nu la Dudeștii Vechi

Embargo Fest revine în 2022. Însă nu la Dudeștii Vechi

După o pauză de doi ani cauzată de pandemia de coronavirus, Embargo Fest revine. Însă nu la Dudeștii Vechi, ci în zona Recaș – Herneacova. Se va desfășura în perioada 12 – 14 august 2022.

Ultima ediție a Embargo Fest a avut loc în vara anului 2019 atunci când, la Dudeștii Vechi, timp de patru zile, aproximativ 8.000 de persoane au călcat pragul evenimentului. Pe scene fuseseră peste 50 de artiști din România, Serbia, Bulgaria și Ungaria, au existat proiecții de film, spectacole de teatru pentru copii și adulți, ateliere de circ, dezbateri pe teme ecologice, parc de distacții și alte acitvități. Apoi a venit pandemia, iar Embargo Fest a luat o pauză.

Pauza se va sfârși în 12 august 2022, atunci când va fi organizată o nouă ediție a Embargo Fest. Însă locația nu va mai fi aceeași, după două ediții de succes desfășurate la Dudeștii Vechi. Organizatorii festivalului au fost nevoiți să mute Embargo în zona Recaș – Herneacova.

„Nu am crezut că ne vom muta, însă în ultimii ani nu am mai găsit susțienrea în zonă. Sponsorul principal, Emiliana West Rom, nu a mai vrut să en ajute, iar la primărie am avut discuții și probleme. Nu am mai găsit susținerea din partea autorităților locale, nici din mediul privat. Nici măcar Uniunea Bulgară din Banat nu a vrut să ne susțină. Am găsit, în schimb, susținere în altă parte. Ne pare rău, comunitatea, oamenii de acolo au fost foarte receptivi. Inima ne rămâne însă la Dudeștii Vechi”, a declarat Răzvan Munteanu, unul dintre organizatorii Embargo Fest.

Embargo Fest transmitea și un mesaj puternic pentru ca mediul să rămână cât mai ecologic, cât mai verde, după ce în zonă și-au făcut apariția sondele de exploatare a gazelor de șist.

Debut în 2018, la Dudeștii Vechi

Embargo Fest a debutat la Dudeștii Vechi în data de 18 mai 2018. A fost conceput ca un remember al anilor ’90, când o rezoluție ONU cerea tuturor statelor să impună sancțiuni economice Republicii Federale Iugoslavia. Însă, chiar și așa, cetățenii români de la graniță au ales să îi ajute pe sârbi, dezvoltând o economie „subterană”. Ani în care canistrele de benzină și motorină ajungeau de la români la sârbi, iar comunitatea de la granița cu Serbia trăia din micul trafic cu muzică și producție din fosta Iugoslavie. Totodată, prima ediție a Embargo Fest a marcat într-un mod inedit 280 de ani de la venirea bulgarilor pe actualul teritoriu, Dudeștii Vechi, unde s-a stabilit, formându-se, în timp, cea mai mare comunitate de bulgari din România.  

*

Poți susține activitatea publicației independente Tribuna. Poți alege să donezi, lunar, o sumă modică, făcând click pe butonul Donează, aflat în chenarul galben de mai jos.

Citește și:

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai populare